Roestvast staal of RVS is een legering met uitstekende corrosiebestendige eigenschappen. RVS bestaat uit een mengsel van voornamelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. RVS wordt o.a. toegepast in de machinebouw, offshore en petrochemie. Twee veelgebruikte RVS soorten zijn AISI 304 (werkstofnummer 1.4301) en AISI 316 (werkstofnummer 1.4401).

Wanneer RVS in contact komt met zuurstof wordt een chroomoxidehuid gevormd, die het oppervlak en het materiaal beschermt tegen corrosie. Hierdoor wordt verdere roestvorming tegengegaan. Om de corrosiebestendige eigenschappen te verkrijgen is er minimaal 11 tot 12% chroom en maximaal 1,2% koolstof nodig. Naast chroom, nikkel en koolstof zijn er ook andere legeringselementen als molybdeen, titanium, mangaan, stikstof en silicium in RVS terug te vinden.

Door het toevoegen van andere elementen (bijvoorbeeld nikkel of molybdeen) wordt het materiaal sterker en corrosiebestendiger. Door het toevoegen van elementen ontstaan meer toepassingsmogelijkheden, maar wordt het materiaal ook duurder.

Een passieve laag chroomoxide beschermt het metaal tegen corrosie. Echter, door diverse bewerkingen (lassen, buigen of verspanen) kan deze passieve laag aangetast worden, waardoor deze actief wordt. Hierdoor kan de passieve laag niet herstellen en kan corrosie optreden. Door het materiaal te passiveren is het mogelijk om de balans te herstellen waardoor verdere corrosie voorkomen wordt.


← FAQs